Veganizmus · Zene

Az első Vegán klub

Tegnap este volt a V12 Vegán Klub nyitóestje, amit Komáromy Gergő (G Ras) szervezett (róla már írtam az előző posztomban a Dub FX koncert kapcsán). A Vega City-ben került megrendezésre, ami talán kicsit kicsinek bizonyult a sok érdeklődő miatt, de azért elfértünk valahogy. 🙂

Az este – kis csúszással – élőzenével kezdődött, G Ras, Telma Lincoln és Öllős Dávid játszottak egy kis akusztikus reggae-t, illetve a feltörekvő zenész generáció, a kisgyerekek is aktívan hozzájárultak a zenéhez is, a jó hangulathoz meg főleg. 🙂

(A képek minőségéért bocsánat, ahogy általában, most sem gondoltam, hogy bejegyzés lesz belőle…:D)

Utána volt egy filmvetítés, ami igazából egy 5 perces videó volt, főleg a magyar vegán eseményekről voltak benne képsorok, illetve néhány vágóhídon készült videó is belekerült, bár semmi brutális nem volt, de így is elég szívszorító volt.

Utána kezdődött a kerekasztal-beszélgetés, ahol a hazai vegán színtér pár fontos alakja mutatta be magát és tevékenységét. Volt közülük pár ember, akit már ismertem, és olyan is, akiről még nem hallottam, úgyhogy örülök, hogy most lehetőségem volt megismerni őket.

Nem ismertem pl. Raven Corrigan-t, aki az Egyesült Államokból költözött ide, és ő a DxE Hungary fő alakja, ez a Direct Action mozgalom magyarországi változata, ők békés tüntetéseket, megmozdulásokat szerveznek, hogy felhívják a figyelmet az állatok kihasználására, elmondta, hogy csináltak már virrasztást az állatoknak, illetve olyan is volt, hogy állatokat szállító kamiont állítottak meg pár percre.

Utána jött Váli Tamás táplálkozási tanácsadó és személyi edző, akit már szinte mindenki ismer a magyar vegánok közül, mert ha valakinek edzéssel vagy a táplálkozással kapcsolatos kérdése van, akkor biztos, hogy hozzá fordul. Testépítéssel is foglalkozik, és nagyon jó példája annak, hogy az izomépítéshez egyáltalán nincs szükség állati eredetű fehérjére.

Preyer György a Vegan Sunday Market és a Vegan Food Fest (amiről már szintén írtam itt a blogon) szervezője, és ő írja a Vegán Lettem blogot, ami kezdő vegánoknak nagyon hasznos. Ő az üzleti szférából jön, így ebből a szempontból nyilatkozott, elmondta, hogy ő még hiányolja a vegán professzionalizmust, még nincs sok vegán szakember, pl. a budapesti vegán éttermek tulajdonosai, dolgozói közül még sokan nem vegánok.

Galgóczi Dóra a Vegán Állatvédelem Egyesület képviselőjeként volt jelent, egyébként természetgyógyász és író. Az egyesület nagyban hozzájárult a veganizmus magyarországi terjesztéséhez, és a honlapjuk szintén nagyon nagy segítséget nyújthat a kezdő vegánoknak. Többek között Dóra írja a Vegán Világ nevű újság cikkeit, és elmondta, hogy folyamatosan várnak önkénteseket az egyesülethez.

Froemel Nina egyrészt a Vegan in Hungary csoport egyik adminja, másrészt vegán várandósság, szoptatás, gyereknevelés témában szokott részt venni rendezvényeken, illetve van egy blogja is, ahol az előző témák mellett sok vegán recept is helyet kap. Beszélt a tapasztalatairól a vegán gyerekneveléssel kapcsolatban, elmondta, hogy vannak helyek, ahol az orvosok még mindig teljesen elutasítják azt, hogy a szülők vegán étrenden neveljék a gyereküket, de szerencsére jó tapasztalatai is vannak, ami azt mutatja, hogy azért van már fejlődés a témában.

Máté Boróka a Magyar Vegán Egyesülettől jött, ami a magyar vegánok érdekvédelmével foglalkozik, illetve a Vegán Állatvédelem Egyesülethez hasonlóan az információterjesztéssel is. (Külön kiemelte, hogy nem szeretnének rivalizálni a másik egyesülettel, inkább egymást segíteni.) December 2-án volt az alapító bulijuk (amire én sajnos nem jutottam el), bár még nincsenek hivatalosan egyesületként bejelentve, de remélhetőleg hamarosan erre is sor kerül. Az egyesülethez szintén lehet csatlakozni, azt szeretnék, ha nem csak Budapestre korlátozódna az egyesület, hanem vidéken is képviseltethetnék magukat.

Számomra az egyik legérdekesebb Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd volt, aki szintén a MaVEg-től jött, és a veganizmus jogi kérdéseiről beszélt. Elmondta, hogy jelenleg Magyarországon a legfontosabb a vegán emberek érdekvédelmének kérdése, ilyen pl. a fent is említett vegán gyermekétkeztetés is. Magyarországon rendeletet adtak ki arra, hogy az iskolában a gyerekeknek kapniuk kell bizonyos mennyiségű húst, az egyesület jogi munkacsoportja azt szeretné elérni, hogy a rendeletet eltöröljék vagy legalább változtassanak rajta.

Az utolsó vendég Szűcs Péter volt, aki az Earthlings Experience és a SAVE nevű mozgalmak egyik főszervezője. Az Earthlings Experience lényege, hogy az aktivisták kiállnak közterületen táblával vagy laptoppal a kezükben, amin lejátsszák az Earthlings című filmet. (Ez a film arról szól, hogy az emberek az élet egyes területein hogyan használják ki az állatokat, sok elég megrázó jelenet van benne, én végig sem tudtam nézni.) A járókelők így akaratlanul is meglátják, hogy mit művelünk az állatokkal, ez pedig sokakat elindíthat a veganizmus útján. A helyszínen van olyan aktivista is, aki elbeszélget az emberekkel, válaszol a felmerülő kérdésekre. Én eddig kicsit ódzkodtam ettől a fajta aktivizmustól, de az este többen is elmondták, hogy az emberek abszolút nyitottak, és csak kevés olyan ember van, aki teljesen elzárkózik tőle. (Tetszett, hogy Peti úgy írta le ezt a folyamatot, hogy az emberek folyamatosan vegán pontokat gyűjtenek –  pl. az ilyen események hatására is -, és ha elérték a 100 pontot, akkor válnak vegánná.)
A SAVE mozgalom lényege, hogy az aktivisták kimennek vágóhidakra, és eltöltenek egy kis időt az állatokkal, akiket levágni készülnek. Elmondták a srácok, hogy ezek az állatok egész életükben csak ekkor tapasztalják meg egy kis időre, milyen a szeretet és törődés, életükben először és utoljára.

Az elmúlt pár hétben azon gondolkodtam, hogyan tudnék egy kicsit aktívabban tenni a veganizmusért, hát ez az este pontosan erről szólt. Gergő elmondta, hogy mindenki tud valamit tenni a saját személyisége, képességei szerint, szerintem ez mindenkinek nagyon jól jött, főleg így az újévi fogadalmak idején. 🙂 Annyi jó gondolat hangzott el, hogy igazából le sem tudnám mindet írni.

Az esemény előreláthatólag minden hónap első csütörtökén kerül majd megrendezésre, szerintem ez az este egy nagyon jó indítás volt, én kiváncsian várom, hogy mi lesz a folytatás.

Leave a comment