Veganizmus

10 ember, aki nagy hatással volt rám

Szerettem volna írni egy listát olyan “hírességekről”, akik hatottak rám és formálták a személyiségem és a gondolkodásmódomat. A lista nem teljes, viszont ők azok az emberek, akiket szívesen kiemelnék és megismertetnék azokkal, akik esetleg még nem ismerik őket. A teljesség kedvéért idéztem is tőlük, igyekeztem rájuk igazán jellemző idézetet találni.

 1. Kris Carr

KrisCarr-MorningRoutine-header1
forrás: kriscarr.com

“Egészséges emberek egészséges társadalmat alkotnak. Ez azt jelenti, hogy mindegyikünknek tennünk kell a spirituális és polgári dolgunkat. Kötelezd el magad amellett, hogy begyógyítod a sebeid és hevesen szeretni és védeni fogsz másokat, az állatokat és a bolygót. És tudd, mélyen belül, hogy szükség van rád. Mert abban a pillanatban, hogy elveszted a  hited, kinyitod a kapukat a pusztítás minden formájának.”

Kris Carr eredetileg színésznő volt, amíg 2003-ban nem diagnosztizáltak nála egy ritka, 4. stádiumban lévő, gyógyíthatatlan rákot, ami a máját és a tüdejét támadta meg. A kezdeti rémültség után Kris elhatározta, hogy életmódot vált, az egészséges életmód útvesztőin való kalandjait pedig megörökíti, így jött létre a Crazy Sexy Cancer (Őrülten szexi és rákos) című filme és könyve, azóta már szakácskönyve, meditációs albuma is megjelent. A Kris által követett életmód a teljesen növényi táplálkozáson (Kris vegán) és a holisztikus egészségszemléleten alapul, ami a jelek szerint annyira jól működik, hogy bár a betegsége gyógyíthatatlan, így 16 év után is egészségesen él, ráadásul 48 évesen jobban néz ki, mint én 24 évesen. 🙂

2. Lily Koi

39760519_2312563785427733_6606490588441214976_o.jpg
forrás: facebook.com

“Őszintén remélem, és ezt nevezném a Célomnak ebben a földi inkarnációban, hogy a lehető legtöbb embert láthassam sikeresen vegán vagy növényi étrenden élni, azért, hogy legyen reményünk a gyermekeinkért.”

Kevés youtube-os van, akit igazán szeretek, de Lily videóit bármikor szívesen megnézem. Hawaii-on él a férjével és a kutyáival, egy egészen gyönyörű helyen, a saját kertjükben banánt és egyéb gyümölcsöket termesztenek, ilyenkor kicsit irigykedem. Azonban be szokott számolni az ottani élet árnyoldalairól is, illetve a saját hibáit, negatív érzéseit sem rejti el, ami nagyon emberivé teszi őt. Elkötelezett vegánként főleg a növényi étkezésről illetve az egészséges életmódról szólnak a videói, nagyon alaposan és tudományosan járja körbe a különböző problémákat, amik a vegán étkezés kapcsán (vagy bármilyen étkezés kapcsán) felmerülhetnek.

3. Greta Thunberg

Greta Thunbergforrás: portugalianews.eu

“Nincsenek sürgősségi találkozók, nincsenek szalagcímek, fontos hírek. Senki sem tesz úgy, mintha válságban lennénk. Még a legtöbb klímatudós és zöld politikus is repülővel közlekedik, húst és tejtermékeket eszik… Minden egyes nap 100 hordó olajat használunk el. Nincsenek politikusok, akik változtathatnának ezen. Nincsenek szabályok arra, hogy azt az olajat a földben hagyjuk. Tehát a szabályok betartásával nem tudjuk megmenteni a világot. A szabályokat meg kell változtatni. És ennek ma kell elkezdődnie.”

Greta 16 éves svéd lány, aki a klímaváltozásért folytatott küzdelméért lett híres. 2018-ban kezdett el a svéd parlament előtt tüntetni, hogy felhívja a figyelmet a probléma fontosságára, és rávegye a politikai vezetőket, hogy tegyenek valamit a globális felmelegedés ellen. Demonstrációjából világméretű mozgalom indult Fridays For Future néven. Greta egyébként nem csak a sztrájkkal igyekszik a globális felmelegedés ellen tenni, hanem életmódjával is: amellett, hogy vegán, nem utazik repülővel, New York-ba is egy kéthetes hajóúttal, az Atlanti-óceán átszelésével utazott el.

4. Dr. Michael Greger

Dr. Michael-Gregerforrás: singularityweblog.com

“Úgy kellene zöldségeket és gyümölcsöket ennünk, mintha az életünk múlna rajta – mert így is van.”

Az interneten nagyon sokféle információt találhatunk a táplálkozással, egészséges életmóddal kapcsolatban, annyira sokfélét, hogy általában nem tudjuk, kinek higgyünk. Dr. Greger amerikai orvos a Nutritionfacts.org című oldalán ennek a dilemmának a megkönnyítését tűzte ki célul, ő és csapata évenete többezer tudományos kutatást néz át, és ezekből kiválasztja a leghitelesebb forrásból származóakat. Könyve is jelent már meg az általa ajánlott étrendről, melynek címe Hogy ne halj meg, illetve recepteskönyve a Receptek, hogy sokáig élj. Jó hír az állatoknak és a bolygónak, hogy a kutatások szerint a teljes értékű növényi étkezés a legegészségesebb.

5. Kino MacGregor

Kino MacGregor
forrás: kinoyoga.com

“Csak akkor léphetsz előre az úton, ha megfizeted az árát és megmászod az emberi élet szakadékait. A test és légzés pénznemével fizetsz, és korlátlan energiát, igazi erőt és együttérző bölcsességet kapsz cserébe. A történeted új irányt vesz, és a tragédiát hősi eposszá írod át. A jóga gyakorlása képes a teljes jelenlét új fényében láttatni életed, amely megszabadít a múlt terheitől is. Az öntudatosság tiszta fényében szabad, boldog és békés lényként látod majd magad.”

Kino egy amerikai jógaoktató, az astanga jóga tradíciójában viszonylag nagy híre van, a világ minden táján tart workshopokat. Sokan a jógavideóiról ismerik, ahol az astanga jóga akrobatákat megszégyenítő haladó ászanáit mutatja be. De a jógának nem csak a fizikai részében jártas, hanem a filozófiai hátterében és a meditációban is, erről árulkodnak az írásai, videói, amelyben a jógáról beszél. Nagy tehetsége van az íráshoz, és egészen meghatóan tud írni a jógáról, az érzelmeiről, az útjáról. Élőben még nem találkoztam vele, de az írásai és a videói alapján egy nagyon csupaszív, kedves nőnek képzelem el.

6. Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh
forrás: tnhaudio.org

“Ha a mindennapi életünkben mosolyogni tudunk, ha békések és boldogok tudunk lenni, nem csak mi, hanem mindenki más is profitálni fog belőle. Ez a béketeremtés legalapvetőbb formája.”

Thich Nhat Hanh egy vietnami buddhista szerzetes, akit Nobel-békedíjra jelöltek a munkásságáért (ő győzte meg Martin Luther King-et, hogy szólaljon fel a vietnami háború ellen az USA-ban). Főleg meditáció, tudatosság témakörökben jelentek meg könyvei, illetve ő alapította meg Franciaországban a Plum Village nevű buddhista közösséget. Azóta is folyamatosan a békét, tudatosságot hirdeti, illetve kiállt az állatok mellett és a környezetvédelem mellett is fel szokott szólalni.

7. Leo Babauta

Leo Babauta
forrás: uog.edu

“Legyél a saját életed felügyelője. Lassan kezdj el eltávolítani dolgokat, amíg csak azok maradnak, amiket szeretesz, amik szükségesek, amik boldoggá tesznek.”

A zenhabits nevű blog szerzője, aminek témái a teljesség igénye nélkül: minimalizmus, meditáció, tudatosság, sport, írás. Már jópár éve követem a blogját, és már csak megnyitni a blogját is egyedülálló élmény, az egyszerűségétől egy más tudatállapotba kerül az ember, az írásaiból pedig látszik, hogy már elég mély tudást és sok tapasztalatot szerzett a minimalizmus, tudatosság mezején. Könyve is jelent már meg, a Power of Less (A kevesebb hatalma), illetve több ekönyve is.

8. Chris Barker

Chris Barker
forrás: thisisground.com

“Olyan helyet szeretnénk teremteni, ami vigaszt nyújt. Olyan helyet, ahol az emberek önmaguk lehetnek, ahol elismerhetik, hogy vannak más emberek is, akik törődnek a többiekkel, mi a közemberek szintjén fogunk kiállni azokért, akik nem tudnak kiállni magukért.”

Őt mindenképpen szerettem volna megemlíteni, mert nagy szerepe volt abban, hogy anno 13 évesen vegetáriánus lettem. Chris az Anti-Flag nevű punkzenekar basszusgitáros-énekese, akkoriban nagy rajongója voltam a zenekarnak és tőlük hallottam először a veganizmusról, mint állatjogi mozgalomról. Az állatok mellett ők kiállnak a kisebbségek mellett is, és a zenéjükkel egy békésebb, elfogadóbb világért harcolnak. Azért őt emeltem ki a zenekarból, mert általában ő adta az interjúkat, amiket olvastam és nagy hatást gyakorolt rám a válaszaival.

9. Steiner Kristóf

Steiner Kristófforrás: ujegyensuly.hu (Czabán Máté)

“Azért vagyok vegán, mert ez esik jól a testemnek és a lelkemnek, és mert kissé túlérzékeny vagyok szociális kérdések terén, így igyekszem olyan megoldások felé fordulni, amelyek élhetőbb bolygóvá varázsolhatják a Földünket, számomra pedig a veganizmus, a zero waste kultúra és az állatkísérletek elleni küzdelem jó útnak tűnik.”

Őt itthon biztosan nem kell senkinek bemutatni. Én igazán akkor kezdtem el őt követni, amikor megjelent a Lélekbonbon című könyve, ez a kötet a Gumimatrac a Gangeszen-nel egyetemben rabulejtett, majd a Hajónaplók című könyve is. Én akkor már vegetáriánus voltam, és kacsintgattam a veganizmus felé, és azt hiszem, Kristófnak nagy szerepe volt abban, hogy anyukámat sikerült megbékéltetni a veganizmussal. A vegán recepteskönyvei is sokat segítettek, de nagyon élveztem a blogját, illetve a cikkeit  is különböző helyeken. Nagyon tehetséges író, igazi életművész, egyszerűen imádom a kicsit bohém, szórakozott, de csupaszív stílusát, és hogy nem fél teljes mértékben önmaga lenni.

10. Dr. Nicole LePera

Dr. Nicole LePera
forrás: yourholisticpsychologist.com

“A spirituális felébredésem vezetett erre az igazságra: majdnem az összes szenvedésemet én okoztam. Azok a helyzetek, amikkel szembe kellett néznem, semmik voltak azokhoz a történetekhez képest, amiket az elmémben gyártottam hozzájuk. Bár azt hittem, mások okozták őket, igazából az egom volt. A még meg nem gyógyított múltam. A kondicionálásom, ami az elmém börtönébe zárt, pedig őszintén szólva, nem is tudtam, hogy létezik.”

Ő kakukktojás a listán olyan szempontból, hogy nem vegán. 🙂 Nicole egy amerikai pszichológus, magát “holosztikus pszichológusnak” nevezi, ami annyit tesz, hogy a pszichés problémákat (mint pl. a depresszió, szorongás) és a lelki jólétet holisztikus szempontból, az ember egészét nézve közelíti meg. Az általános elképzelés helyett, miszerint a pszichológus segít megoldani az emberek problémáit, ő azt vallja, hogy mindenki képes saját magát meggyógyítani, csak a megfelelő eszközök és tudás kell hozzá. Leginkább instagramon elérhető, de már van blogja és youtube csatornája is, mindegyiket érdemes követni, mert nagyon hasznos információkat oszt meg.

Leave a comment